Cecilie Hellestveit til Haramskonferansen
Jurist og samfunnsviter ved Folkerettsinstituttet Cecilie Hellestveit, kommer til Haramskonferansen 13. februar. Her skal hun dele sine refleksjoner om demokratiets framtid og gi nye perspektiver på en verden i turbulens.
Sikre deg billett til earlybird-pris!
Har klokketro på en opplyst offentlighet
Hennes motivasjon for å forske og formidle på det nivået hun har gjort i en årrekke, er overbevisningen om at økt kunnskap har en uvurderlig verdi for samfunnet.
– Jeg har et ansvar for å sørge for at ikke jeg overlater samfunnet dårligere enn det var. Derfor er det viktig for meg å formidle. Jeg har klokketro på en opplyst offentlighet, fortalte Cecilie Hellestveit i podkasten Drivkraft i fjor høst.
En selvutnevnt «rettsstatsfundamentalist»
Utdanning og arbeid har gjort at Cecilie har hatt bosted i flere forskjellige land, og det er ifølge henne selv først i møte med andre samfunn og kulturer, at man også lærer mer om det samfunnet man selv kommer fra. Hun understreker betydningen av Norges demokrati og ytringsfrihet, og hvor viktig det er å stadig jobbe for å opprettholde dette.
– Faglig tror jeg at jeg vil kalle meg for en rettsstatsfundamentalist; velferdsstaten og demokratiet vårt må røktes, og det må røktes vel, uttaler Cecilie videre i den kjente NRK-podkasten.
Hun trekker frem at digitaliseringen av samfunnet vårt, er noe av det som kan spenne bein på selv det norske demokratiet:
– Jeg tror digitaliseringen av samfunnet vårt har noen effekter for forholdet mellom statsmaktene som vi ikke helt har skjønt ennå.
Kompetanse på flere områder
Hun er utdannet jurist og samfunnsviter, med fag innen midtøstenstudier, arabisk, sovjetstudier, og russisk. Hennes juridiske doktorgrad omhandler internasjonal humanitærrett, og hun har de siste årene utgitt ikke mindre enn fire bøker, deriblant «Dårlig nytt fra Østfronten» i 2022, om den pågående krigen i Ukraina.
Aktuell med flere innflytelsesrike verv
I tillegg til at hun i 2021 vant prisen «Årets navn i akademia», leder hun Forsvarsdepartementets dekorasjonsråd, og er medlem av Statens pensjonsfonds etikkråd. I 2022 ble hun av regjeringen utnevnt som medlem i Ekstremismekommisjonen, og de siste to årene har hun vært mandatholder i Ukraina for Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa, og forfattet internasjonale rapporter om krigsforbrytelser begått av Russland under krigen i Ukraina.
Samfunn som endrer seg
Med solid kunnskap om krig og konflikt, og interessante perspektiver på blant annet digitaliseringens betydning for demokratiet, ser vi frem til å bli både opplyst og inspirert av Cecilie Hellestveit på Haramskonferansen. I podkasten Drivkraft, uttaler Cecilie at "samfunn i konflikt, er samfunn som endrer seg". Til tross for at mange av disse endringene er uønskede og av negativ karakter for mange av de involverte, kan de samtidig bære med seg et mulighetsrom; noe vi også ønsker å utforske 13. februar på ID-huset i Brattvåg.
TURBULENS
Stikkordet for konferansen er TURBULENS, et tema som blant annet henspiller på verdensbildet og geopolitikk, beredskap og forsvar, og hva dette innebærer for «lille Norge». Med sin faglige tyngde, er det ikke mange andre som bedre kan belyse dette med større bredde og innsikt enn Cecilie. Hun skal også delta i paneldebatt med flere av de andre innlederne. Les mer om konferansen her.
Bli bedre kjent med Cecilie Hellestveit i podkasten Drivkraft her.